Iulian Stanciu, alumnus ASE și șeful eMAG, despre impactul roboților și inteligenței artificiale asupra pieței muncii din România.

30 oct 2017

Iulian Stanciu, seful celui mai mare retailer online - eMAG - a lansat in premiera la Retail Arena o predictie cu privire la impactul robotilor si inteligentei artificiale asupra pietei muncii din Romania. El se asteapta ca 10 ani de zile Romania sa fie ferita de provocarea inlocuirii fortei de munca cu boti si roboti, dar in momentul in care costul cu forta de munca va depasi 1.000 de euro, oamenii vor fi inlocuiti de roboti in unele industrii.

Deja, eMAG foloseste algoritmi si automatizari in zona de "search si listing", pentru a maximiza vanzarile prin ceea ce clienti vad in pagina dupa ce cauta unele produse, dar si in depozite, unde retailerul foloseste algoritimi de alegere a produselor.

"Nu cred ca este cazul sa ne speriem prea curand avand in vedere dinamica economiei si a fortei de munca din Romania. Noi ne-am facut calculele si stim cand o parte devine mai eficienta din punct de vedere al costurilor decat cealalta. Disruptia va veni insa in randul celor care fac o munca cu valoare adaugata mai mica sau a in randul celor cu educatie scazuta. Se va face atunci un shift catre meseriile cu valoare adaugata mai mare", a explicat Stanciu.

Cititi continuarea articolului aici