Mugur Isarescu

Mugur Isarescu

1971, Facultatea de Comert Exterior

Academia de Studii Economice - astazi o puternica citadela de invatamant universitar si postuniversitar, o inalta scoala nu doar de formare profesionala, ci si de idei - si-a dovedit capacitatea de a pregati economisti performanti.

S-a nascut pe 11 septembrie 1858 la Iasi. A fost fratele mai mic al marelui istoric Alexandru D. Xenopol. A urmat scoala în orasul natal, terminând liceul în anul 1877. În acelasi an a plecat la studii la Berlin, Facultatea de Filosofie, cu sprijinul Societatii Junimea,care i-a facilitat obtinerea unei burse. Dupa un an a renuntat la bursa si s-a înscris la Facultatea de Drept de la Paris, pe care a urmat-o trei ani. În anul 1881 s-a întors în tara pentru a-si clarifica situatia militara. În acelasi an si-a finalizat studiile, devenind. doctor în drept la Universitatea din Liége. Nicolae D. Xenopol a fost scriitor, jurnalist, jurist, economist si om politic.

 
A fost membru al Partidului National Liberal (1882-1906), Partidului Conservator, condus de Grigore Cantacuzino (1906-1908), Partidului Conservator Democtrat, condus de Tache Ionescu (1908-1917). În perioada 1885-1888 a fost seful de cabinet, la Interne, al lui Ion C. Bratianu, care era si prim-ministru. Din anul 1895 a fost deputat sau senator în toate legislaturile, pâna la decesul sau. În perioada 14 octombrie 1912 - 31 decembrie 1913 a fost Ministrul Industriei si Comertului. În 1915 s-a alaturat Federatiei unioniste transpartinice, condusa de Nicolae Filipescu (Tache Ionescu fiind unul dintre vicepresedinti), care sustinea intrarea României în Primul Razboi Mondial alaturi de Antanta si formarea României Mari. În 13 septembrie 1917 a fost numit ambasador al României în Japonia (primele relatii ale României cu Japonia se încheiasera în 1917). Nicolae Xenopol ramâne, astfel, în istorie ca primul ambasador al României la Tokyo.
 
Ca economist a promovat politica protectionista, sustinând ca productia româneasca trebuie protejata prin politici vamale corespunzatoare. Pe lânga contributia la publicarea revistei Le Mouvement économique, a promovat o serie de legi cu privire la structura profesiilor, la functionarea uniunilor comerciale si la compensatiile salariatilor.
 
Întotdeauna membrii comunitatii universitatii economice din Piata Romana au recunoscut meritul incontestabil al lui Nicolae D. Xenopol ca ctitor al ei. Senatul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, în sedinta lui din 6 aprilie 2011, a reafirmat înca o data acest lucru si a hotarât sustinerea realizarii bustului lui Nicolae D. Xenopol, care sa fie plasat în fata Palatului din Piata Romana.
 
Nicolae D. Xenopol a murit la Tokyo pe 18 decembrie 1917.
 
 

La 100 de ani de la înfiinarea universitii noastre, absolvenii ASE aduc un omagiu prin dezvelirea bustului Nicolae D.Xenopol, ctitorul Academiei de Studii Economice din Bucureti.

Forma actual a bustului, permite amplasarea doar în înterior, astfel încât Asociaia Absolvenilor ALUMNI ASE va porni, în perioada urmtoare, o ampl strângere de fonduri pentru ca bustul lui N.D.Xenopol s fie adus la forma de amplasare în faa Palatului Academiei de Studii Economice din Bucureti.

Prin poziionarea acestuia în Piaa Roman, prezena bustului va asigura generaiilor viitoare un fragment de istorie, de curiozitate  i de admiraie fa de personalitatea lui N.D.Xenopol.

Daca doriti sa contribuiti pentru ca bustul lui Nicolae D. Xenopol sa fie pozitionat in fata Palatului ASE, va rugam sa ne contactati la contact@alumni.ase.ro si 021.319.19.00/ Int. 301. 
 

 Inscrie-te in
ALUMNI ASE

Autentificare

E-mail
Parola
Recuperare parola

Cautare colegi

Stiri

Acum 67 luni:

Rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 2,4 la suta in luna martie 2012 de la 2,6 la suta in luna [...] Toate stirile...