Mugur Isarescu

Mugur Isarescu

1971, Facultatea de Comert Exterior

Academia de Studii Economice - astazi o puternica citadela de invatamant universitar si postuniversitar, o inalta scoala nu doar de formare profesionala, ci si de idei - si-a dovedit capacitatea de a pregati economisti performanti.

Sfaturi de angajare

Stabilirea planurilor pentru viitor este o sarcina dificila in societatea noastra. Procesul de autocunoastere iti dezvaluie alternativele de succes, iti extinde paleta optiunilor. Asa poti avea convingerea ca te afli pe drumul cel bun. Un inventar personal iti poate reliefa propriile abilitati, interese si atitudini si iti va defini punctele "tari", dar si pe cele slabe. Tu esti punctul de plecare. Ce stii sa faci cel mai bine si ce-ti place sa faci? Raspunsurile te vor ajuta sa identifici calitatile de care dispui. Majoritatea oamenilor incearca sa se adapteze "job"-urilor mediatizate.

Firmele care angajeaza au de ales dintre multi candidati bine pregatiti. Tu vei fi in mod real apreciat pentru un post aratand ca stii cine esti, ce poti oferi sau incotro te indrepti. Uneori este greu să identifici un punct vulnerabil. Nimeni nu este in egala masura bun la toate. Daca doresti sa-ti imbunatatesti o capacitate, munceste cu tine.

Va trebui sa sacrifici o parte din timpul tau pentru a-ti pregati inventarul personal. Onestitatea si calitatea efortului in intocmirea inventarului constituie premisa nivelului de succes. Scrie-ti raspunsurile si concluziile la care ai ajuns pe un caiet permanent al gandurilor tale. Aceste date vor fi o resursa importanta pe masura ce continui in planificarea carierei si in activitatea de perfectionare.

Strategia cautarii unui loc de munca

Exista numeroase modalitati care sa te conduca spre succes in gasirea unui loc de munca potrivit calitatilor si aspiratiilor tale. Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa te pregatesti psihic si fizic pentru aceasta. Metodele traditionale de gasire a locului de munca:

Metode creative de marketing personal: gandeste-te ca esti un produs si ca trebuie sa te vinzi. Poti sa te dai pe nimic sau poti sa te vinzi foarte scump. Va trebui să stii atunci cateva tehnici de marketing care te vor face "vandabil". Asta si vrei, nu? Dupa cum ştii, piata de munca are doua zone distincte:

  • piata de munca "vizibila", pe care o vezi prin anunturi (reprezinta aproximativ 20% din totalul pietei)
  • piata de munca "ascunsa", pe care n-o vezi (reprezinta aproximativ 80% din piata).

Gasirea unui post prin intermediul acesteia din urma inca este privita cu suspiciune. Dar, acest fenomen este firesc. Increderea acordata unui angajat se proiecteaza si asupra prietenilor acestuia. Tendinta este sa angajezi prin aceasta metoda datorita garantiilor morale prezentate de persoanele deja angajate. Mai mult, metoda este necostisitoare si, in multe cazuri, deosebit de eficienta.

Deci, prietenii sunt o sursa importanta de informatie si de rezolvare a problemei tale. De aceea este bine sa le spui tuturor ce anume cauti. O alta metoda este sa-ti faci un CV profesionist si sa te duci direct la managerii care au puterea de a te angaja (necesita o informare riguroasa). Prezinta-te si ofera solutii la problemele pe care le au. Mai mult ca sigur ca vei incepe o perioada de proba. Daca distanta nu-ti permite deplasarea, poti sa folosesti telefonul pentru a stabili o intalnire. Cand vorbesti cu managerul care te va angaja, trebuie sa-i faci o impresie foarte buna la telefon. In primul rand, prezinta-te si spune de la cine ai recomandarea. Apoi, in 30-60 de secunde, comunica ceea ce poti sa faci pentru departamentul pe care il conduce. Cere o intalnire pentru detaliere. Daca persoana sunata nu doreste sa se intalneasca cu tine, intreaba daca poti suna din nou in 2-3 saptamani.

Scrisoarea de intentiesi CV-ul pot fi instrumente foarte bune pentru gasirea unui loc de munca. Trimite-le direct persoanei care te poate angaja. Personalizarea scrisorii este obligatorie, daca vrei sa o citeasca cineva. Va trebui sa te informezi cu privire la numele complet si functia exacta a persoanei pe care vrei sa o abordezi.

Ai identificat o problema in cadrul unei companii? Simti ca o poti rezolva? Pregateste o scurta prezentare a propunerii pe care vrei sa o faci si trimite-o angajatorului. Daca este interesat te va cauta cu certitudine. Gandeste-te la tine ca la un contractor independent.

O alta posibilitate de angajare este sa incepi propria afacere. Nu este o gluma. Vei fi primul angajat din firma. Iti trebuie cateva lucruri: personalitate puternica, motivatie, stiinta despre business si experienta profesionala. In oricare dintre situatiile prezentate, indiferent de rezultat, nu uitati sa folositi scrisorile de multumire.

CV-ul perfect

Un CV "profesionist" trebuie sa aiba maximum 3 pagini si o structura coerenta si unitara, iar continutul sa fie formulat clar si corect din punct de vedere gramatical. De asemenea, sa prezinte succint joburile anterioare, in ordine cronologica. In ceea ce priveste forma, este preferat un format modern, usor de urmarit vizual, cu un aliniament standardizat. Grija fata de detalii este foarte apreciata. Per ansamblu, sa ofere un profil al candidatului care sa raspunda cat mai mult cerintelor postului - atat din punct de vedere tehnnic, cat si din cel al abilitatilor.

Scrisorile de intentie "personalizate" trimise angajatorului o data cu CV-ul, cresc semnificativ sansele de calificare la interviu ale candidatului. Dar, pentru a avea cu adevărat impact asupra angajatorului, scrisoarea nu trebuie sa aiba un continut standard, formal.

Un criteriu de selectie este si cunoasterea de catre candidat a unor detalii despre identitatea organizatiei, mentionate in scrisoarea de intentie: viziunea, misiunea si valorile companiei, actionariatul, pozitionarea pe piata si rezultatele financiare ale firmei.

Printre elementele pe care un angajator le urmareste atunci cand analizeaza un CV se numara:

  • formularea - la inceputul CV-ului, dupa informatiile personale - a unui obiectiv profesional bine definit;
  • descrierea fiecarui job anterior prin prisma obiectivelor postului, a principalelor atributii si responsabilitati; se vor prezenta cat mai clar maximum 5 atributii pentru fiecare job;
  • perfectionarea profesionala - cursuri, seminarii, programe MBA;
  • cunostintele de limbi straine - sunt preferati candidatii care cunosc cel putin doua.

Cuvintele au un impact pozitiv asupra angajatorilor si unele cuvinte trebuie evitate pentru a preintampina o posibila impresie negativa. Un impact pozitiv il realizeaza cuvintele: obiectiv; strategie; definirea responsabilitatlor; motivare. In dictionarul de "competente" recunoscute ca fiind cel mai des cautate se inscriu si: pro activitate; flexibilitate; creativitate; spirit de echipa; gandire analitica, etc. In schimb, negatiile si frazele începute cu deci fara a fi concluzii la afirmatii anterioare pot avea un efect negativ.

Ei, este tot atat de simplu cum iti imaginai? Daca da, felicitari! Inseamna ca tehnicile de redactare a unui CV nu mai au secrete pentru tine. Dar daca ai aflat lucruri noi, nu ar strica sa le pui si in aplicare. Acorda CV-ului tau toata atentia cuvenita si reuşitele nu vor intarzia sa apara.

 Inscrie-te in
ALUMNI ASE

Autentificare

E-mail
Parola
Recuperare parola

Cautare colegi

Stiri

Acum 67 luni:

Rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 2,4 la suta in luna martie 2012 de la 2,6 la suta in luna [...] Toate stirile...